Sport

Konkurrencer med nuancer

Hvor så du første gang en islandsk hest? Kom den gennem svinget på en ovalbane eller ud ad en skovsti? Mange ser deres første islandske hest som tilskuer til et stævne, og måske er det her ilden tændes: Det må jeg prøve!

Konkurrencer med islandske hest er helt anderledes end konkurrencer på andre hesteracer. Omdrejningspunktet er i næsten alle tilfælde hestens gangarter, og således konkurreres i 5-gang,hvor der vises skridt, trav, galop, tølt og pas. 4-gang, hvor der vises skridt, trav, galop og tølt. Dertil kommer konkurrencer, hvor der kun vises tølt i forskelligt tempo – og pasløb, hvor det er tiden, der tæller. Målet er, at hest og rytter i et harmonisk samarbejde fremviser hestens gangarter så smukt og udtryksfuldt som muligt.

Ved alle stævner skal medbringes en udfyldt Tro og love erklæring

Der findes tre overordnede typer af konkurrencer:

  • Sportskonkurrencer
  • Gæðingakeppni
  • ALRID

Andre konkurrenceformer

Lokalt opfindes der hele tiden andre konkurenceformer: Istölt, firmakeppni, distanceridning, terrænridt, galopløb med mere, og andre er formentlig undervejs. Foreningen hilser de lokale initiativer velkommen, så længe de tager udgangspunkt i hestens naturlige egenskaber og alsidighed.