Bedømmelse af islandske heste
Der er flere måder at få bedømt sin islandske hest på. Du kan vælge at fremstille din hest til kåring, som er den eneste bedømmelse, der registreres i WorldFengur og dermed “tæller med” i større sammenhæng. Der er også mulighed for at få en “vejledende vurdering” af din hest. I lokalklub-regi er der indimellem kurser kaldet “Se på din hest med en kåringsdommers øjne”. Hold øje med disse på sporti.dk.
Du kan også vælge at fremstille din hest på et dyrskue.
Det er FEIFs internationale regelsæt, der er rammen omkring kåringer af islandske heste. Det er dette regelsæt, der gælder, og det er meget vigtigt, at du følger linket herunder og læser regelsættet, hvis du påtænker at kåre din hest:
LINK: FEIF Breeding Rules and Regulations 2022
Det er vigtigt, at du læser hele dokumentet. I den første del, kaldet “Generel”, kan du læse om reglerne for bl.a. skoning og for doping ved kåringer. Selve bedømmelseskriterierne ved kåringer af islandske heste finder du i dokumentet fra s. 68.
Avlsarbejdet forudsætter, at hestene kan sammenlignes indbyrdes. Det kræver, at den enkelte hests kvalitet kan “måles og vejes” på en ensartet måde. For islandske heste indeholder en sådan kvalitetsvurdering en bedømmelse af såvel bygning som rideegenskaber. Set udfra en helhed er en “god” kvalitetsvurdering det samme som at få en bedømmelse af hestens sande kvalitet. Jo flere heste der bedømmes på samme måde, jo større er muligheden for at få et overblik over hele avlsmaterialet – herved forbedres muligheden samtidig for at bedømme kvaliteten af den enkelte hest i forhold til de andre.
Målet er at så mange som muligt fremstiller sine heste til kåring
Et af Dansk Islandshesteforenings hovedmål er at give avlerne den bedste mulighed for at foretage avlsvurdering. Derfor er det målet, at så mange som muligt fremstiller deres heste under så gode forhold som muligt. Målet for ejeren er mere individuelt, fordi det i stor grad afhænger af, hvad ejeren vil bruge kåringen til. Det kan være for at:
I arbejdet med kåringsfremstillingen drejer det sig derfor om – inden for kåringssystemets rammer – at få præsenteret hver enkelt hests evner så godt som muligt.
Udviklingen af avlsmål for den islandske hest strækker sig tilbage til 1906. I 2020 er avlsmålene blevet revideret. Målet var at definere både de generelle og specifikke avlsmål bedre. Det handler også om at finde den helt rigtige udregningsmodel for hvilke egenskaber, der skal vægtes højest i kåringsbedømmelserne af den islandske hesterace.
Revideringer i avlsmål stilles til afstemning på FEIF-konferencer
Hvert år, når der afholdes FEIF-konference, samles verdens islandshesteforeninger for at stemme om forslag til ændringer i de internationale sports- og avlsreglementer. FEIFs avlsreglement kaldes ”FEIF Breeding Rules and Regulations”.
Læs en spændende artikel fra magasinet TÖLT nr 1 2020 om baggrunden for hvorfor, der i 2020 blev ændret i vægtningen af egenskaber hos den islandske hesterace.
Læs også tre nyttige og informative artikler fra magasinet TÖLT 2 2020, om de ændringer i bedømmelseskriterierne, der blev vedtaget på FEIF-konferencen i 2020:
Uddrag af artiklen “Det bliver lettere at aflæse, hvad hesten er god til” i Magasinet TÖLT 2, 2020.
Hvert år afholdes der en lang række dyrskuer fordelt over hele landet. Som regel deltager en del islandske heste på dyrskuerne i Roskilde , Odense og Herning , landsskuet og en række lokale dyrskuer.
Ved min. 10 tilmeldte islandske heste, dømmer en uddannet kåringsdommer fra Dansk Islandshesteforening. Ved et dyrskue vurderes hestens bygning, dens velplejethed og dens bevægelser, idet hesten mønstres i enten trav eller tölt. Bedømmelsen munder ud i en dyrskuepræmiering samt en skriftlig beskrivelse.
Fremvisning af islandske heste og afholdelse af shows ved dyrskuer er i rivende udvikling. Ved landets dyrskuer er der ca. 300.000 besøgende, så det er et enestående udstillingsvindue for den islandske hest.
Vil du vide mere om dyrskuer og mønstring eller har du gode ideer eller brug for hjælp til opvisninger, så kan du henvende dig til dyrskueudvalget: Bjarne Poulsen tlf. 22165190.