Dansk Islandshesteforening har et ønske om at tage dansk islandshestesport til nye højder gennem et stærkt og målrettet talent- og elitearbejde. Resultatet skal sikre en kontinuerlig positiv udvikling og tilgang af særdeles konkurrencedygtige danske ekvipager. Eliteudvalget ønsker at højne informations- og vidensniveauet omkring hestevelfærd i topsporten, så vi sikrer os – og er bevidste om – at vores heste er ”fit-to-compete”.
Talent og elitearbejdet dækker både sport og gædingakeppni. Udvalgte samlinger og events kan med fordel afholdes sammen, for at skabe større fællesskabsfølelse og sammenhæng.
Generelle mål for talent- og elitearbejdet:
- At bidrage til at udvikle sport og gædingakeppni gennem skabelse af et miljø, hvor der er fokus på god ridning, uddannelse af hest og rytter samt hestevelfærd for hesten i topsporten.
- At bidrage til at Danmark fortsat klarer sig flot internationalt på såvel senior som ungrytter plan
- At styrke talentudvikling som kan bringe rytteren til det niveau, som rytteren har ressourcer og egne ambitioner om at nå.
- At bygge på det talentudviklingsarbejde som sker bredt i islandshestekredse og søge at styrke sammenhængen mellem det arbejde som foregår mellem rytter og egen træner og DI’s elitearbejde.
Eliteudvalget arbejder med elite- og talentudvikling i to spor. Et spor for unge ryttere, der skal sikre en styrket talentudvikling og en stærk rød tråd fra talentarbejdet og frem mod en brutto- og landsholds-gruppe. Et andet spor for seniorryttere. Eliten i Gæðingakeppni skal have samme fokus som sport-eliten, hvorfor medlemmer i de 4 elite-grupper her, vil blive inviteret til de samlinger og arrangementer, der arrangeres for sporten, der er af fælles interesse.
Tanken er, at deltagelse i talentprogrammet som udgangspunkt bliver en forudsætning for at være medlem af Elitegruppen.
DI’s ungdomstalentspor og elitesamling for ungdom skal på ingen måde konkurrere med de enkelte rytteres nuværende træner, men må anses som et supplement – og vil som udgangspunkt være forudsætning for at kunne udtages til landsholdet.
Sport – Ungdoms Elite:
-
- Pointkrav (se DI’s hjemmeside, her)
- Rytterne skal have tilknyttet en eller flere faste trænere
Sport – Junior Elite:
- Pointkrav (se DI’s hjemmeside, her)
- Rytterne skal have tilknyttet en eller flere faste trænere
- Vilje til at være en del af et hold
Elite Gæðingakeppni
- Ungdoms-flokk (GDY)
- Teenage-flokk (GDT)
For at styrke indsatsen på ungdomsområdet er der udpeget en tovholder for både sport og gæðingakeppni. Disse personer bliver den gennemgående figur i forløbet frem mod de Nordiske mesterskaber i Finland i 2022 og gerne frem mod et VM i Holland i 2023.
De ungdomsansvarlige etablerer dialog med andre elitehold og junior-/ungdoms-trænere rundt omkring i landet med henblik på at arrangere elitesamlinger, så det bliver et fælles samarbejde om at føre de unge frem på en motiverende og positiv måde. Målet er at styrke elitearbejdet for junior-/ungryttere med henblik på at stille med det stærkeste landshold og fremme det langsigtede elitearbejde indenfor såvel sport som gæðingakeppni.
Eyvindur Hrannar Gunnarsson er ungdomsansvarlig for gæðingakeppni. Eyvindur er 33 år og er opvokset på et stutteri i Island og har arbejdet med og omkring islandske heste størstedelen af sit liv med alt fra (konkurrence)ridning, avl, eksport, transport, salg, landbrug, gæðingadommer og foreningsarbejde. Eyvindur er uddannet gæðingadommer fra Island og har senest dømt de Danske mesterskaber i Gæðingakeppni i år og det tyske Paschampionat. Til daglig læser Eyvindur Internationalt salg og markedsføring på CPH Business Academy, og er i opstartsfasen med egen virksomhed, H. Gunnarsson.
Christina Johansen er ungdomsansvarlig for sporten. Christina har med sin uddannelse som sportsdommer, Life- og Business coach samt sin mangeårige karriere som elite- og landsholdsrytter mange redskaber til at hjælpe ryttere med at opnå deres fulde potentiale både ridemæssigt og mentalt. Herudover har hun læst psykologi, pædagogik og didaktik på læreruddannelsen og er derfor uddannet i at formidle budskaber til elever samt at anvende pædagogiske undervisningsprincipper. Til daglig leder Christina CHC Master Class Education center, som tilbyder uddannelse af ryttere på alle niveauer, coaching og talentudvikling af unge og voksne ryttere. Herudover er hun selv aktiv som elitesportsrytter og fremviser stutteri Vivildgårds heste på konkurrencebanerne i ind- og udland.
Talentprogrammet skal understøtte og udvikle en gruppe talentfulde unge gennem træningssamlinger, hvor de kan udvikle deres ridemæssige og sportslige færdigheder. På samlingerne kombineres f.eks. træning til hest, fysisk træning af rytteren, coaching og horsemanship, og på den måde klæder vi rytterne bedst muligt på til at lykkes og dygtiggøre sig.
Der er planlagt 4 ungdomselitesamlinger for de ryttere, der er medlem af DI’s elitegrupper.
Program for junior/ungdomseliten i 2023: (Sport- og gædingakeppni ryttere)
1. Samling d. 26. februar 2023 kl. 11:00-17:00
Programmet vil omhandle følgende:
- Informative oplæg om:
- Visioner og ambitioner med elitearbejdet for junior/ungryttere.
- Forventninger til eliterytterne samt fremlæggelse af eliteplanen.
- Udtagelseskomiteen vil fremlægge udtagelseskrav samt tanker omkring, hvordan de udtager landsholdet og svare på evt. spørgsmål.
Herefter tages fat på dagens tema:
Forberedelse frem mod at skulle præstere i stævnesæsonen 2023.
Her vil vi tage udgangspunkt i forberedelse frem mod at skulle præstere i de enkelte discipliner på stævnebanerne, samt hvordan vi som ryttere skaber et sundt præstationsmiljø for os selv og vores heste. Denne dag vil bestå af mentaltræning for ryttere og øvelser, samt clinics og ride/præstationsteori.
Foredragsholdere: Christina Johansen og Hans-Christian Løwe.
Sted: CHC Master Class, Vivildvej 4, 8370 Hadsten
2. Samling d. 18.-21. maj 2023 ved Saga Svendborg WRL stævne. OBS: Her arrangeres junior/ungrytterfinaler
Programmet for disse dage vil omhandle følgende:
Rytteren i rollen som fremviser:
- Rid en harmonisk og korrekt udtagelse.
- Rid med det korrekte spændingsniveau i hest og rytter.
- Sæt mål for fremvisning af hver opgavedel ud fra dit nuværende træningsniveau.
- Rid med fornuft og opnå bedst mulige bedømmelse.
- Arbejde med guidelines.
Rytterne vil på dette stævne skulle have optaget deres fremvisninger på video, og disse vil blive gennemgået om aftenen efter udtagelsesdagene. Der vil blive givet feedback frem mod finalerne og udarbejdes en individuel træningsplan med fokuspunkter, rytterne kan tage med til deres daglige trænere og arbejde videre med.
Foredragsholdere og undervisere: Christina Johansen og Hans-Christian Løwe.
Sted: Saga Svendborg WRL-stævne.
3. Samling: Ved DM i sport 2023
Festlig aften:
Denne aften vil byde på en præsentation af rytterne overfor sponsorer mm.
Uddeling af nomineringer til rytterne.
Sponsorer, sponsorgruppe, eliteudvalg mm. vil blive inviteret til at deltage.
Sted: Ved DM i sport i Saga Svendborg
4. Samling mellem DM og VM 2023 for landsholdsrytterne
Sammen med seniorerne. Nærmere beskrivelse og info kommer herom til de ryttere, der bliver udtaget til landsholdet ved VM 2023.
5. Samling d. 23. september 2023 kl. 11:00-17:00
Denne samling vil omhandle følgende:
- Evaluering som træningsredskab.
- Anvendelse af evaluering som redskab til at lave målsætninger til 2024.
- Evaluering af det forgangne eliteår og forslag til elitearbejdet fremadrettet.
- Individuel evaluerings samtale med Christina.
- Hyggelig afslutning på året.
Foredragsholdere: Hans-Christian Løwe og Christina Johansen.
Sted: CHC Master Class, Vivildvej 4, 8370 Hadsten
/Redigeret d. 26. januar 2023 af KC på vegne af Eliteudvalget.