FEIF Breeding

FEIF Breeding

Du møder FEIF i din hverdag – måske uden du tænker over det.

FEIF en andel i, at du har en enestående og renracet islandsk hest. En race med definerede krav til både bygning og gangarter for at kunne opnå kåring. Her står udviklingen af værktøjet Worldfengur, der registrerer afstamning, kåringer og ejerforhold af alle verdens islandske heste helt centralt som et produkt af et samarbejde mellem FEIF og den islandske regering.

Historien bag FEIFs internationale regler for avl

Vi skal tilbage til 1969, hvor FEIF etablerede et såkaldt assesmentsystem. Et systematiseret vurderingsværktøj med det formål at opretholde avlsmål og holde racen ren.

I 1974 blev der aftalt en international avlsstandard for den islandske hest, men der var lang vej at gå, for at nå frem til fælles regler for bedømmelse af hestene i medlemslandene og om at opnå enighed om kriterierne for avlsgodkendelse af hingste.

Udviklingen gik i to retninger: De officielle FEIF avlsregler baseret på de islandske regler og de “tyske” regler.

I 1996 besluttede en størstedel af medlemslandenes avlsformænd dog at støtte ét forenet vurderingssystem, og i 2003 tilkendegav alle FEIFs medlemslande at følge ét forenet vurderingssystem. Det blev kaldt FIZO ( FEIF Islandspferde Zuchtordnung)

Siden 2017 er FIPO, FIRO og FIZO blevet slået sammen og benævnes nu som ”FEIF Rules & Regulations”.

I dag kaldets reglerne for islandshesteavlen for FEIF Breeding Rules and Regulations. Her findes beskrivelser af alle regler i forbindelse med kåringer og avlsbedømmelseskriterierne.

Læs mere om avlsarbejdet i FEIF med FEIFs egne ord her

Læs mere om komitéerne