NYHEDER

11/8-2019

VM 2019: Danmark afslutter verdensmesterskaberne med GULD i femgang og T2!

En solid indsats fra de danske landsholdsryttere i sporten og teamet omkring dem tager syv medaljer med hjem fra årets VM i Berlin. Søndag eftermiddag nåede mesterskaberne et absolut højdepunkt! – femgangsfinalen med tre ryttere i røde jakker!

 

Det danske landshold, landstræner og teamledere 2019. Foto: Andreas Hejndorf

Af Kristina Christensen

Søndag. Store finaledag.

Store følelser og store oplevelser. Den første gåsehud kom på armen præcis kl. 8.30, da Dannebrog langsomt rejste sig bag verdensmester Julie Christiansen!

Verdensmester Julie Christiansen står øverst på podiet under uddelingen af medaljer i T2. Hjertelig tillykke! Foto: Andreas Hejndorf

Med en samlet karakter på 8.67 vandt hun og Stormur frá Hemlu A-finalen i T2. Det er sjovt at tænke på, at på præcis samme sted og dato for seks år siden blev Julie Christiansen også verdensmester i T2 på Straumur fra Seljabrekku!

Julie smiler og hilser på publikum i æresrunde med Stormur frá Hemlu. Foto: Andreas Hejndorf.

Med karakterer op til 9 i langsomt tempo tølt var det kort tid efter Hans-Christian Løwe og Vigdís fra Vivildgårds tur til at placere sig blandt verdens top-tøltekvipager i T1. Deres samlede score på 8.45 udløste Danmarks fjerde VM-medalje – i bronze!

Hans-Christian Løwe og Vigdís fra Vivildgård kort før overrækkelsen af VM-medalje i bronze i T1! Hjertelig tillykke! Foto: Andreas Hejndorf.

 

Nanna Lanzky Otto og Ondrun fra Bøgegården i speedpas. Hjertelig tillykke! Foto: Andreas Hejndorf.

Afviklingstempoet søndag var højt. Det samme var farten i P2 speedpas, der var næste disciplin. Ungrytter Nanna Lanzky Otto og Ondrun fra Bøgegården opnåede en placering som de 11. bedste i verden.

Temperaturene steg – det samme gjorde antallet af danske medaljer

Temperaturene steg søndag eftermiddag. Faktisk har finaledagene i Berlin budt på op mod 30 graders varme. Overalt på den store arena kunne man se publikum sidde og køle sig ned med små vifter i landenes farver. Ungrytter Kristine B. Jørgensen og hendes Týr frá Þverá II holdte kadencen og gejsten oppe hos det danske publikum, og hjemtog på flot vis Danmarks femte medalje i firgang over middag.

Flot bronzemedalje i firgang  – den klæder ungrytter Kristine B. Jørgensen. Hjertelig tillykke! Foto: Andreas Hejndorf.

Enestående femgangsfinale!

Ét af verdensmesterskabenes absolutte højdepunkt var den ekstremt spændende A-finale i femgang med en høj grad af dansk deltagelse. Agnar Snorri Stefánsson og Bjartmar fra Nedre Sveen, Søren Madsen og Skinfaxi fra Lysholm samt Jón Stenild og Eilífur fra Teglborg klædte banen i rødt.

Stille og roligt kom hver ekvipage gennem sine opgavedele. Efter de to første i tølt og trav placerede Jón og Eilífur sig øverst på pointtavlen. Så kom opgavedelene skridt og galop, og fordelingen blandt rytterne på pointtavlen forandrede sig. Som i sit udtagelsesridt opnåede Agnar Snorri Stefánsson og Bjartmar fra Nedre Sveen delkarakteren 10 for skridt! Betagende syn at se, hvordan Bjartmar bevægede hele sin krop i dén gangart.

Agnar Snorri Stefánsson og Bjartmar fra Nedre Sveen opnåede delkarakteren 1o for skridt i femgangsfinalen. Foto: Andreas Hejndorf.

Caspar Hegardt og Oddi från Skeppargårdens harmoniske ridt i galop byttede igen rundt på fordelingen på pointtavlen, og opgavedelen i pas så ud til at blive afgørende.

Tusindvis af mennesker holdte vejret på samme tid og udbrød et forfærdelsens “uhhh”, da Olil Amble og Álfarinn frá Syðri-Gegnishólums opgavedele i pas voldte ekvipagen besvær. De næste minutter var intense og nervepirrende. Samtlige tre danske ekvipager gennemførte sine paslægninger. Nu var det et spørgsmål om decimaler.

Som dansker føltes minutterne lange, og spændingen trak op til oprangering. Søren Madsen red som den første danske ekvipage gennem indgangsportalen – som 4. bedst! Dernæst Agnar Snorri Stefánsson, der vandt bronzemedalje. Hvem, der nu skulle ride ind i arenaen vidste ingen på forhånd.

Søren Madsen og Skinfaxi fra Lysholm rider ind til præmieoverrækkelse i femgang. Foto: Andreas Hejndorf

 

Søren Madsen og Skinfaxi fra Lysholm ved præmieoverrækkelse i femgangskombination. De er nu 4. bedst i verden i både femgang og femgangskombination. Hjertelig tillykke! Foto: Andreas Hejndorf

 

Agnar Snorri Stefánsson og Bjartmar fra Nedre Sveen rider ind til præmieoverrækkelse i femgang. Hjeretlig tillykke med VM bronze! Foto: Andreas Hejndorf

Da Caspar Hegardt blev budt ind i arenaen, brød jublen løs. For det ville sige…..  at Jón Stenild og Eilífur fra Teglborg var verdensmestre i femgang! I det øjeblik ramte gåsehuden formentlig enhver tilskuer! Og enhver TÖLT-læser, der har læst Jón fortælle om sit forhold til Eilífur. Sikke en finale – sikke et højdepunkt for parret!

Jublen brød løs, da Jón Stenild og Eilífur fra Teglborg blev verdensmestre i femgang. Hjertelig tillykke! Foto: Andreas Hejndorf

 

Rød-hvide femgangfinalister på podiet. Foto: Andreas Hejndorf

Landsholdet siger tak

Sikke en uge, det har været for det danske landshold. 7 medaljer blev det til og to verdensmestre. På sin facebookside takker Landsholdet takker sine sponsorer Dansk hesteforsikring, Eques, St. Hippolyt og Casco, samt retter et tusind tak til landstræner Rune Svendsen, der har hjulpet rytterne hele vejen på vegne af Eliteudvalget.

Endelig lyder der et tusind tak for alle lykønskningerne, og fordi mange har fulgt med på facebooksiden, der under hele VM er blevet opdateret af Marie-Louise Skjønnemand, Andreas Hejndorf og Amalie Tangsgaard.

 

Sulten efter mere VM 2019 stof?

Omtale er på vej af de danske avlsheste.