NYHEDER

18/2-2020

Rettelser til Alrid-reglementet er nu godkendt af sportskomiteen

DM i Alrid 2019. Foto: Anna Noer

Rettelserne vil være gældende fra 1. april 2020. Du kan se dem herunder

Af DIs Alrid-udvalg og Kristina Christensen

/Artiklen er opdateret d. 20/2 med præcisering vedr brug af Airbag-veste

 

Alrid-udvalget i Dansk Islandshesteforening har foreslået rettelser til Alrid-reglementet. De er nu godkendt af sportskomiteen.

Ændringerne vil fremgå af en opdateret udgave af Alrid-reglementet, som inden længe er at finde på islandshest.dk under fanen “Sport” – klik på Alrid.

Godkendte ændringer:

  • Forsøgsvis åbnes der i 2020 og 2021 op for, at man kan bytte rundt på dagene, så disciplinerne A og B kan ligge søndag og disciplinerne C, D og E kan ligge lørdag. Det er frivilligt, om arrangørerne vil vælge den ene eller den anden model. Hensigten er 2-sidet, dels at øge hestevelfærden, ved at hestene får fri dagen efter distance/terrænridtet, dels at give mulighed for at stævnet kan afsluttes tidligere søndag.

 

  • Der kan rides i hold i AL2. Dette for at give flere ryttere mod på at ride AL2.

 

  • 5 års heste er tilladt i AL4. AL4 er i forvejen tænkt som en begynderklasse.

 

  • Første pulsfejl giver 30 strafpoint (mod de nuværende 10). Dvs. at der samlet set max. er 3 målinger og 20 min før ekvipagen diskvalificeres. Hvis hesten ikke kan honorere det krav, er den ikke i form til det, den er blevet redet.

 

  • Gult kort for hård nedtagning efter hurtighed udløser 30 strafpoint. Det sidestilles dermed med ikke at være i skridt efter 100 m.

 

  • Formuleringen idealtid ændres til maxtid, da det reelt er det, der menes. Idealtid giver anledning til forvirring, især for ryttere der kommer fra andre discipliner.

 

  • Hvis man afholder Alrid som et D-stævne kan man nøjes med én dommer i gangart, én i lydighed og én i hurtighed i alle 4 klasser.

 

  • Mht. udstyr (hjelm, bid, sadel, benbeskyttelse, pisk mm) henvises til FEIFs generelle regler, med følgende undtagelser:
    I disciplin A + B

–      Det er obligatorisk at bruge sadel med stigbøjler.
–      Der er ingen vægtbegrænsning på udstyr, som er over hovsålen. Der må benyttes både gamacher og klokker.
–      Mordax må være op til 20 mm i højden, og kan vælges ud fra aktuel vejrsituation og underlag.
–      Rytter skal under ridtet bære et health/medical kort, der indeholder følgende oplysninger: navn og telefonnummer på rytteren samt navn og telefonnummer på person, som kan kontaktes i tilfælde af et uheld.
–      Sikkerhedsvest med en af følgende standarder er obligatorisk:
1.  CE og EN 13158-20XX
2.  CE og EN 13158-20xx og Beta20xx Niveau 3
Airbag veste, der indeholder komprimeret luft eller anden slags gas til veste er ikke tilladt. Præcisering tilføjet d. 20.2 og godkendt af SK:

Det er tilladt at bruge airbag-vest som supplement, hvis man også bærer en godkendt vest. Så følger reglerne DRF’s regler for military, hvilket var den oprindelige intention, men formuleringen var uklar. Kravet om sikkerhedsvest gælder kun for disciplin B (terrænlydighed). Vi mener i alridudvalget også at det kan være relevant i disciplin A (udholdenhed) og E (hurtighed), men anerkender at det tager tid at ændre vaner, så det bliver ikke et krav i denne omgang.

 

Alrid-udvalget fortsætter med at arbejde for at gøre Alrid-diciplinen mere attraktiv blandt både deltagere og arrangører

-Især har vi fokus på at øge antallet af deltagere i AL1 og AL2 samt fokus på at se på forholdene for arrangørerne. I den forbindelse har vi gang i to spørgeundersøgelser blandt arrangører og deltagere.

-Vi er desuden i gang med at kigge på lydighedsprogrammerne i AL4, AL3 og AL2, men det er et større arbejde, der skal gennemtænkes godt, og det bliver derfor ikke færdigt til 2020-sæsonen. Derimod bliver en specificeret vejledning til dyrlægen i forbindelse med dyrlægetjek efter disciplin A+B klar til stævnerne i år.

-Vi har flere andre ting i tænketanken, som endnu ikke er gennemarbejdet, og derfor er en del af fremtidens arbejde, fortæller Mette Marie Lungholt på vegne af Alrid-udvalget.