NYHEDER
9/7-2018
Det er sommer og højsæson for dyrskuer. I weekenden slog den islandske hesterace rekord i antal tilmeldte heste under Landsskuet i Herning.
Flotte farver ved islandshestens stand. Foto: Kristina Christensen
Masser af TÖLT på Landsskuet. Foto: Kristina Christensen
Målt på antallet af heste der stilles til bedømmelse, er Landsskuet Danmarks største hestedyrskue. I år var der tilmeldt 51 islandske heste, inkl. 2 samlinger og tre kårede avlshingste plus 10 showheste – i alt 61 islandske heste.
Vi vil være størst!
Tre frivillige dyrskue-entusiaster og deltagere på landsskuet, Birgitte Gyldenlund Pust, Maiken Rønhave og Lise Vang Lembcke, der i vinter tog en dyb indånding og en stor beslutning, høstede i weekenden frugterne af en målrettet indsats for at gøre den islandske hest “størst” på sommerens Landsskue.
-På grund af Dansk Islandshesteforenings 50 års jubilæum kastede vi os ind i kampen for at få antallet af islandske hest til tops. Og det lykkedes, fortæller Birgitte under fredagens fællesspisning. Her var over hundrede islandsheste-udstillere og showryttere incl. familie samlet til fælles grillbuffet.
Islandshestefolket forstår at hygge sig sammen, siger Birgitte Gyldenlund Pust. Foto: Kristina Christensen
På grund af kulde og blæst rykkede deltagerne indenfor i stalden hos kaperkuskenes heste. I baggrunden anes Calle Jonassens to islandske heste, som han vandt det nordiske mesterskab i pløjning med i 2017. Foto: Kristina Christensen
Bredde og folkelighed
Landsskuet er med sine ca. 55.000 besøgende et fremragende udstillingsvindue for den islandske hesterace. Både staldene og showpladsen, hvor Melodi Grand Prix vinder Rasmussen optrådte fredag eftermiddag var velbesøgte.
-Det er et festligt og folkeligt event, hvor mange ikke-islandshestekendere kommer tæt på racen. Dyrskuer er en “breddediciplin”, siger Birgitte og tilføjer at livet som dyrskue-og-fællessskabs-entusiast byder på mange praktiske afviklingsdetaljer.
-Vi har været optaget af, hvordan kunne vi hjælpe de mange nye ansigter godt ind i dyrskueverdenen. Hvordan vi kunne skabe et godt socialt sammenhold blandt udstillerne og showhesteejerne, og hvordan vi koblede Landsskuet til Dansk Islandshesteforening jubilæum. Vi ville gerne dele vores erfaringer og byde andre islandshesteejere velkommen til en enestående social oplevelse.
De tre kvinder lavede en indbyrdes rollefordeling – én tog sig af PR/jubilæum/kontakt til DI, én tog sig af forplejning og koordinering af socialt samvær og en tredie tog sig af at samle de løse tråde op. Rasmussens optræden var på initiativ af en anden deltager, nemlig Elisa Mathilde Nielsen-Hvam, der kendte en smule til Melodi Grand Prix-vinderen i privat sammenhæng og formidlede kontakten.
– Jeg besluttede simpelthen at skrive til ham, og heldigvis sagde han ja, fortæller Elisa. Derefter tog landsskuet over, fortæller Birgitte, og tilføjer, at det lykkedes at samle midler med hjælp fra Herning Cityforening, Shop Freka, DI, SCI-FI-CON v. Benny Ray, JR Byg og Anlæg og for langt størstedelens vedkommende Landsskuet selv.
Rasmussen i Store Ring. I baggrunden havde Elisa samlet 14 ryttere til show. De havde haft tre træningsdage sammen, fortæller hun. Foto: Søren Palmelund/Landsskuet.
Foto: Søren Palmelund /Landsskuet.
Ind og ud af ringen
I forhold til afvikling og dommerkoordinering var deltagerne godt hjulpet af erfarne kræfter, nemlig Ulla Salomonsen – racerepræsentant ved Landsskuet og dommer Bjarne Poulsen, der også sidder i DIs dyrskueudvalg.
To stalde med både udstillings- og showheste, i alt 61 heste, betød travlhed hos racerepræsentant Ulla Salomonsen. Hun måtte være striks, for de rigtige heste skulle i ringen på de rigtige tidspunkter. Foto: Kristina Christensen.
Bedømmelse – hvordan foregår det og hvad kan det bruges til?
Hvad vil det sige at udstille en islandsk hest på et dyrskue, hvem dømmer hestene og hvordan?
-At få sin hest bedømt ved landets dyrskuer er en mulighed for at få andres øjne på sin avl. Har man f.eks. en 3 års hoppe med, kan man få en indikation af hvilken type hingst, man skal vælge til netop dén hoppe. Og skal hoppen videre i træning frem mod fuldkåring, får man en idé om, hvilket eksteriør man binder omkostningerne af en eventuel træning op på, fortæller Bjarne Poulsen, der er dommer ved Landsskuet. Mange vil også genkende Bjarne i kåringssammenhæng som erfaren DI-kåringleder.
Bjarne Poulsen introducerer den islandske hest og Dansk Islandshesteforening på Landsskuet. Foto: Kristina Christensen.
Oplev Bjarne fortælle om bedømmelse af islandske heste i videoen herunder. Her kan du også høre hesteejer Charlotte Bøgh Andersen fortælle, hvad hun tænker at bruge bedømmelsen af sin goldhoppe Svala fra Bøghegård til. Svala fik 24 point og dermed ærespræmie i sin klasse.
/KC