NYHEDER

18/1-2019

DI uddanner nye sportsdommere

Anette Kaas foran deltagerne ved DIs introduktionsdag for kommende sportsdommere. Foto: KC

I november offentliggjorde DI, at der i 2019 var mulighed for at blive uddannet sportsdommer. I weekenden d. 12./13. januar afholdte Dansk Islandshesteforening således introduktionsdag for interesserede kommende sportsdommere.

Introduktionsdagens formål er at give deltagerne et indblik i, hvad det vil sige at være sportsdommer i DI.

I alt havde 14 interesserede tilmeldt sig. De kom i godt selskab med to DI-dommere, nemlig Charlotte Helsø og Anette Kaas, som satte ansigt og ord på, hvad der ligger foran deltagerne i dommergerningen, og hvad DI tilbyder i form af uddannelse, seminarer og mentorordning.

-Men også i, hvad der kræves af os dommere både med hensyn til de regler, vi fungerer under, professionalisme, dommeretik og til tider det, at have brede skuldre, indleder Anette Kaas,  der tager hul på sin 13. sæson som dommer.

-Vi starter med at præsentere deltagerne for en del af det materiale, som de skal bruge på uddannelsen. Og for at begynde med dét, som det hele drejer sig om, viser vi også videoklip af ekvipager, som deltagerne skal forsøge at beskrive. Fx. diskuterer vi, hvilke karakterer ekvipagerne skal tildeles og hvorfor. Det giver deltagerne en god fornemmelse af bedømmelsesmetodik, og af hvor hurtigt det går, når du sidder i felten.

Charlotte Helsø glædede sig over de mange interesserede, der var tilmeldt for at høre mere om dommergerningen i islandshestesporten. Foto: KC

Hvad er det for en uddannelse, de kommende dommere kan forvente sig?
Dommeraspiranterne kommer på et intensivt weekendkursus først i februar. Her har vi været så heldige at få den dygtige svenske FEIF-dommer og B-instruktør Lena Lennartsson som underviser. Hun har en kæmpe viden og er samtidig en super formidler. Herefter skal aspiranterne ud og dømme stævner sammen med forskellige erfarne dommere. Til efteråret kommer Lena så igen og aspiranterne kommer på endnu et weekendkursus, som sluttes af med en teoretisk eksamen. Hvis aspiranterne vurderes egnet, fortsætter de med at dømme stævner sammen med en erfaren dommer, indtil de føler sig parate til at blive eksamineret. Så vil de skulle bestå en eksamen, hvor deres bedømmelser til et stævne bliver bedømt. Herefter er de lokalklubdommere.

 

Anette Kass med uddrag af Judges Guidelines. Foto: KC

Hvilke redskaber stiftede de interesserede bekendtskab med? 
På uddannelsen er der vægt på gangartslære. Det er vigtigt, at deltagerne får helt styr på alle gangarterne, lærer at kunne se taktfejl, om hesten løsgjort, hvordan formen er, og hvordan bæringen er m.v. De skal også igennem rideteori. De skal lære at bruge FEIF Sport Judges Guidelines og finde den rette karakter. Desuden er der en masse regler, som en dommer skal kunne. De fleste står i FEIFs General Rules and Regulations.

Hvorfor er det vigtigt, at DI har dommere?
Det er vigtigt, at vi i DI har sportsdommere, så vi kan holde stævner – lige fra små hyggestævner, Alrid, til store mesterskaber. Selv de mest anerkendte internationale dommere er begyndt i det små. Og det er vigtigt, at klubberne kan blive ved med at få de dommere, de skal bruge til deres stævner.

Hvor tit “afholder” DI rekruttering af nye dommere?
Det sker hver andet eller tredje år. Det er tre år siden sidst. Vi håber med introduktionsdagen, at deltagerne bliver mere sikre på, om dommerjobbet er noget for dem. På sådan en dag vurderer vi også, om vi synes, at kandidaterne er egnede.

Smilende og måske kommende DI-dommere? Foto: KC

11 ud af de 14 deltagere har på nuværende tidspunkt tilkendegivet, at de ønsker at fortsætte på uddannelsen. Der er plads til flere aspiranter. Skulle du have misset introdagen, og brænder du for dommergerningen hører dommerudvalget gerne fra dig på e- mail: dommerudvalget@islandshest.dk

Se mere om uddannelsesforløbet her.

/KC