NYHEDER

12/9-2018

Gudernes hest i Kongens København

PRESSEMEDDELELSE: Islandske heste på Christiansborg ridebane og Nordatlantens Brygge

EFTERÅRSFERIE: Søndag d. 21.10. bliver der mulighed for at opleve et sjældent fænomen i indre by. Hovslag, prust og rækker af islandske heste rider i optog med start kl. 11.00 fra Christiansborg Ridebane mod Nordatlantens Brygge, hvor optoget ankommer kl. 12.00 til åbningsceremoni  i anledning af Dansk Islandshesteforenings 50 års jubilæum og Den Islandske Ambassades fejring af 100-året for Islands suverænitet.

Bløde muler på brosten
Det hører til sjældenhederne, at islandske heste kan opleves live i en hovedstad. D. 21. oktober kan familier, kendere og ikke-kendere af racen stifte bekendtskab med Nordens egen oprindelige fuldblod – de stærke, robuste tøltere – og blive klogere på dens enorme betydning i århundreder i hjemlandet. Du kan følge rytteroptoget fra kl. 11.00 på Christiansborg Ridebane, og der rides ud ved Marmorbroen, Vindebrogade, Højbro Plads, Strøget, Kgs. Nytorv, Holmens Kanal, Børsgade, Knippelsbro, Torvegade, Strandgade med ankomst på Nordatlantens Brygge

Det er samarbejdspartnerne Dansk Islandshesteforening, Islands Ambassade i København, Nordatlantens Brygge, Horses of Iceland og Dansk-Islandsk samfund, der er gået sammen om at skabe det kulturelle fremstød midt i Københavns stemningsfulde og historiske havneområde. Takket være en stor imødekommenhed Kongelig staldmester Niels Randløv fra De Kongelige Stalde kommer Christiansborg Ridebane også i spil.

Islandske hands-on oplevelser for alle sanser
”Islandske heste i byen” d. 21. oktober på Nordatlantens Brygge vil åbne en verden af islandsk kultur og historie for alle sanser med hesten som omdrejningspunkt.

Islands minister for nordisk samarbejde Sigurður Ingi Jóhannsson og Danmarks minister for nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen ankommer på Nordatlantens brygge kl. 12.00 til hest i selskab med formand for Dansk Islandshesteforening Mie Trolle og bestyrelsesmedlem i Horses of Iceland, Begga Rist.

Herefter er hele familien velkommen til at klappe hestene og tage del i de mange aktiviteter, der alle hylder islandsk kultur.

Én gang årligt kan man også møde den islandske hest i Reykjavíks gader. Som her i forbindelse med den internationale “Day of the Icelandic Horse, May 1st.”. Foto: Gunnar Freyr for Horses of Iceland.

Både kendere og ikke-kendere af den islandske hest vil nemt kunne få en hel dag til at gå på Nordatlantens Brygge. Oplev bl.a. islandsk korsang, islandske smagsoplevelser, køb og salgsboder, udstillinger, omfattende drop-in foredragsrække om hestens betydning i avlen i hjemlandet, dens særlige kendetegn, udbredelse og anvendelse i Danmark og dens historiske betydning.

Der vil også være tegne- og 3D-oplevelser for alle aldre  -næsten som at være der selv i Islands uendelig smukke natur! Og hvem véd – måske bliver du den heldige vinder af en rejse til hestenes eget land med Icelandair!

Et detaljeret program vil blive offentliggjort på www.50aar.islandshest.dk og www.fullveldi1918.is

Fakta om Dansk Islandshesteforening og den islandske hest:

    • Dansk Islandshesteforening har ca. 10.000 medlemmer
    • Der findes ca. 37.000 islandske heste i Danmark
    • Dansk Islandshesteforening samler mennesker med interesse og passion for den islandske hest. Foreningens formål er at udbrede kendskabet til og anvendelsen af den originale renracede islandske hest.
    • For at undgå smitte og sygdomsudbrud i Islands hestepopulation må en hest, som har forladt Island aldrig vende tilbage.
    • Islandske heste er kendte for at kunne beherske op til to ekstra gangarter. Alle heste behersker skridt, trav og galop. Islandske heste besidder derudover gangarten tølt og mange også pas. Kan den islandske hest beherske tølt, men ikke pas, kaldes de 4-gængere, da de behersker 4 gangarter. De heste som behersker både tølt og pas kaldes for 5-gængere, da de behersker 5 gangarter.

 

Fakta om Islands 100 års fejring som suveræn nation