NYHEDER

11/12-2020

Ny bog “Nordislandske heste Gæðinger og godheste”

Af Kristina Christensen

“Nordislandske heste Gæðinger og godheste” er en ny kulturhistorisk bog om islandske heste.

Forfatter Lise Hvarregård præsenterer bogen således:

“I Skagafjord-området stod vuggen for den rideheste-type, som den islandske hest identificeres med i dag. Gårdenes, slægternes og hestenes historie er her tæt sammenvævet, og læseren tages med på en rundtur til centrale gårde og steder og også på en rejse tilbage i tiden. Her er en række historiske begivenheder med til at give svaret på, hvorfor området blev arnestedet for den ride-heste-type, den islandske hest er i dag.

I Skagafjord begyndte man at avle egentlige rideheste på gården Svaðastaðir i 1800 tallet. Et centralt omdrejningspunkt er således hvor disse heste kom fra. Snart gik der ry af heste fra Svaðastaðir-linjen og avlslykken bredte sig til gårdene omkring. Det gjaldt, udover nabogårdene, Kolkuós, Flugumýri og avlsgården ved Hólar, hvorfra der i dag stammer nogle af verdens højest kårede heste. Andre steder i Island kendte man gamle væsentlige avlslinjer, således Hindisvík-linjen fra Vatnsnes halvøen og Skuggi-linjen fra Hornafjord. Linjerne trækkes helt frem til hestene i dag”.

Bogen bygger på kilder, der ikke tidligere har været oversat til dansk og er skrevet under forfatterens ophold på biblioteket ved Hólar Universitetet i de seneste 4 år. Det er den fjerde bog af Lise Hvarregård baseret på islandske kilder, og her lægges endnu en brik i det puslespil – den lange historie, den islandske hest, og de folk der har omgivet den, udgør.

Se mere på www.hovslagfrasleipnir.dk