NYHEDER

8/11-2023Forfatter: Helle Hansen

Ny tovholder og ændret struktur for ungdomseliten

Christina Løwe Johansen og CHC afslutter en 2-årig periode som tovholder for ungdomseliten. Christina har været den drivende kraft i opstarten af et længe savnet elitetilbud til de unge, og vi siger en kæmpe tak for den store indsats. Den nye tovholder bliver Cecilie Østergaard, der sammen med Eliteudvalget og forældreopbakning vil stå for programmet for ungdomseliten.

Sportskomiteen og Eliteudvalget har valgt en anden struktur for den næste sæson. I erkendelse af, at den enkelte rytters egen daglige træner fortsat, er den vigtigste træner, skal Eliteindsatsen overfor de unge tilføre noget andet end dette. Der vil bl.a. være fokus på opretholdelse af venskaber og det at samarbejde i et konkurrencepræget miljø. Hver elitesamling vil have vores nye tovholder Cecilie Østergaard som et fast omdrejningspunkt, og der vil derudover deltage forskellige relevante personer med ekspertise indenfor hestesporten. Samtidig ønsker vi at skabe et tættere bånd til vores landstræner Anton ”Toni” Pall Nielsson, der vil deltage i 1-2 elitesamlinger i sæsonen.

Vi forventer, at den første ungdomselitesamling bliver i januar 2024, og vi er ved at lægge sidste hånd på programmet for ungdomseliten for hele sæsonen. Vi vil gerne allerede nu præsentere Cecilie for jer, og vi har derfor stillet Cecilie et par spørgsmål:

Kan du kort fortælle hvem Cecilie er?

Jeg hedder Cecilie Østergaard, er 28 år og bor i Aalborg sammen med min mand. Jeg er uddannet cand.psych. fra Aalborg Universitet, og arbejder til dagligt som privatpraktiserende psykolog og mentaltræner i Aalborg. Ud over den kliniske psykologi har jeg også en stor interesse for sportspsykologien. Her er jeg i gang med at tage en uddannelse som performance coach v. Rasmus Bagger. Flere af nedenstående vendinger og refleksioner stammer også herfra, så credit til Rasmus for det. Jeg har en særlig stor interesse for, hvordan vores mentale tilstand enten kan hæmme eller fremme vores præstationer, og hvordan vi kan dygtiggøre os i at tage fordel i spændingen, som opstår.  Hestene er ligeglade med, hvad vi siger – de reagerer instinktivt på den tilstand, de mærker hos os, og derfor er det så vigtigt, vi bevidst kan vælge vores tilstand.

Jeg har selv en stor passion for ridesporten og har redet islandske heste, siden jeg var 4 år gammel. Gennem årene har jeg flere gange arbejdet med heste på fuldtid – 2 år efter gymnasiet og senest et år som rytter, efter jeg blev færdig på universitetet. Konkurrencer, mål og drømme har også fyldt meget i mit samarbejde med hestene. I 2016 blev jeg Danmarksmester i PP1 og 5.1 på to forskellige heste. Jeg blev udtaget til det danske landshold med begge heste som personlig reserve for mig selv, og fik til NM en sølv- og bronzemedalje med hjem. Hestene er stadig en rigtig stor del af mit liv, og jeg nyder arbejdet med dem og at nørde og forfine detaljer i vores samarbejde.  

Hvad kan du bidrage med til elitesamlingerne? 

De unge ryttere har allerede gode træningsrutiner i samarbejde med deres egne trænere, og de har bevist, at de er gjort af et særligt stof. Hvis ikke de var det, ville de ikke være en del af elitegruppen. Mine ambitioner for samlingerne er derfor at give rytterne noget ekstra og andet end det, de allerede får, som kan supplere det, der allerede virker rigtig godt i deres daglige træning. Her mener jeg, det mentale aspekt har meget at bidrage med, fordi det indebærer redskaber, som er gældende på tværs af alle discipliner, niveauer og aldre. Vores mentale tilstand er altafgørende for, om vi formår at være bedst, når det virkelig gælder. Det, vi øver os på, bliver vi gode til – så hvis vi øver os på at være i tilstande præget af f.eks. nervøsitet, frygt og negative tanker, så bliver vi rigtig gode til det. Så det er essentielt, vi er bevidste om, hvad vi faktisk øver os på, og at vi øver os på det, vi faktisk gerne vil være gode til.

Hvilke ambitioner har du for arbejdet med de unge?

Det er vigtigt for mig at arbejde med de unge som hele mennesker og få en forståelse for, hvem de er – også når de ikke sidder på en hest. Jeg ønsker at hjælpe dem til at vokse som mennesker og ikke blot på stævnebanerne. Det er helt centralt, at de unge kender deres egne værdier og ved, hvad de gerne vil stå for og på den anden side også, hvad de tager afstand fra.  

Jeg har ambitioner om at bringe dem tættere på hinanden og skabe et stærkt fællesskab, hvor de kan støtte hinanden. Det er klart, det nogle gange kan blive en udfordring, fordi mange af dem har de samme drømme og ambitioner om landsholdspladserne. Hvis vi vender den om, har de selv den største chance for at nå deres mål, hvis de er i et udviklingsfremmende miljø. Hvis vi bruger energi på at finde andres fejl, mister vi en del af det fokus, som skulle have været brugt på vores egen udvikling. Det gælder i mine øjne både for, hvordan vi behandler hinanden men i stor grad også for, hvordan vi behandler vores heste. Det er vores ansvar som ryttere ikke at overskride deres grænser, og det er vigtigt for mig også at videregive disse værdier til de unge rytterne. 

Gennem mit arbejde som psykolog møder jeg mange unge, som kæmper med særlig præstationsangst og selvværdsproblematikker. Selv om de unge er eliteryttere, er de også unge mennesker, som til tider nok også mærker til tvivlen. Jeg glæder mig meget til at se, hvor langt vi kan rykke os sammen.      

De Nordiske
Mesterskaber

8.-11. august 2024 i Herning


KØB BILLET HER

NM2024.dk

Læs mere om komitéerne