NYHEDER

7/3-2019

Procedure for udtagning af DNA

Hesteejere/trænere skal sørge for at få udtaget relevante prøver i rigtig god tid inden årets kåringer. Dansk Islandshesteforening anbefaler altid mindst 8 uger før ved afstamningskontrol ved DNA, før analysen er færdig, betalt og lagt på World Fengur.

Sådan foregår processen

  • Identitetsmærkerne/dyrlægerne skal udtage hårprøver til DNA på heste, der skal til kåring (som ikke allerede har en DNA/afstamningskontrol).

 

  • DNA-prøven (hårprøven) skal bruges til:

-DNA test på hopper og vallakker, der skal kåres.
-Afstamningskontrol ud fra DNA på hingste – dette for at bekræfte/dokumentere afstamningen på hingsten. Afstamningskontrol, er en kontrol ud fra hingstens eget DNA, hvor man sammenligner den med hingstens mors og faders DNA. Man kontrollerer, at de oplyste forældre rent faktisk ER hingstens forældre. (På WF kan man se dokumentation på DNA – der er altid DNA på hingstens fader og sommetider på moderen.)

 

 

Når prøven er analyseret, sender Blodtypelaboratoriet en faktura til hesteejeren- og først når denne er betalt, lægger Blodtypelaboratoriet resultatet på WF. Først derefter kan hesten stilles til kåring uden problemer. Man bør derfor være i god tid.

Du kan også læse mere på stambogskontorets hjemmeside lige her

/DI Avl d. 7/3 2019