NYHEDER

3/3-2020

Revideringer i avlsmålene får stærkt fokus i TÖLT!

 

Uddrag TÖLT 2, 2020. Foto: Christina Gamborg Holm

Martsnummeret er på vej.
I fokus er de nyligt vedtagne revideringer i avlsmålene. Det handler om at bevare racens værdifulde alsidighed fremover

Af Kristina Christensen

Læste du artiklen “Avlsmålene står til revidering” i TÖLT 1 2020?  Den handlede om, at Island på FEIF-konferencen i januar 2020 i samarbejde med FEIF’s avlskomité stillede forslag til en revidering af avlsmålene for den islandske hesterace.

I TÖLT 2 2020 tager vi tråden op og sender vigtig viden i din retning! For forslaget blev vedtaget!

Det vil sige, at de forskellige egenskaber, der bedømmes i forbindelse med en fuldkåring, nu vægter procentvis anderledes i den totale score fremover.

Det vil også sige, at der er lagt flere opgaver ind i de nye gangartsbedømmelser til en kåring.

 

Uddrag TÖLT 2, 2020

Nye avlsmål? Hvilke? Hvorfor? Hvordan?

Og hvad betyder det for mig, spørger du måske?

Medredaktør Pernille Engsig Eskildsen skriver i sin leder:

-Avlsmålene for den islandske hesterace er netop revideret. Baggrunden er bl.a. at integrere ny forskning i, hvordan hestens bygning understøtter kroppens funktionalitet og gør den selvbærende, smidig og letridelig for store og små hestemennesker i alle segmenter.

I denne udgave af TÖLT går vi tæt på de mål, der skal være med til at forene gode heste- og rytterliv og bevare racens værdifulde alsidighed fremover.

Vi interviewer þorvaldur Kristjánsson, som er et af de mennesker i verden med størst viden om avl af islandske heste.

Han har sammenholdt 10.000 kårede hestes bygningsmål med deres karakterer for rideegenskaber. Konklusion: Særligt udformningen af hestens ryg og kryds har afgørende betydning for dens succes som letridelig gangartshest.
I temaet om de nye avlsmål bliver vi klogere på baggrunden for og perspektivet i at integrere den nye viden i avlssystemet.

Vi taler desuden med erfarne avlere, og spørger kåringsrytter Steffi Svendsen, om hun er klar til årets første kåring. Her skal kåringsheste med hende på ryggen vise en række nye opgaver, fx tølt for løse tøjler, for at opnå de højeste karakterer.

Uddrag TÖLT 2, 2020

 

Mød årets avler 2019

Èn, der for alvor har haft avl af islandske hest helt tæt inde på livet er årets avler i Dansk Islandshesteforening 2019, Lars Mehl, der sammen med hustruen Mie driver Højgården Islandsheste. Med lynfart har heste fra Højgaarden ramt toppen af dansk islandshesteavl og international islandshestesport. Parret har for nylig valgt at give slip på nogle af gårdens stjerner. Hør Lars fortælle hvorfor.

Tid til TÖLT

Mød også sportsrytter Christina Johansen, der året rundt har tre talenthold under vingerne på forskellige CHC Masterclasses, hvis koncept, hun har dannet sammen med sin mand og kollega, eliterytter Hans Christian Løwe.

Få input til fodring af heste med ledproblemer og fordyb dig i adfærdsforsker Janne Winters lettilgængelige miniguide til indlæringsteori del 2, hvor både lagner, spande og farlige plasticsække er på spil! Det handler om at få viden om, hvordan dyr lærer. For det er lettere at hjælpe hesten til at forstå, hvad vi ønsker af den, når vi kender til, hvordan dens hjerne fungerer i forbindelse med indlæring og træning.

Her skal du være medlem af Dansk Islandshesteforening

Sidst men ikke mindst skal vi møde en helt ny lokalklub kaldet Jörfi, der adskiller sig fra andre lokalklubber i Dansk Islandshesteforening ved at betinge sig, at medlemmerne også tegner medlemskab af Dansk Islandshesteforening. Hvorfor? Det forklarer Formand i Jörfi, Nete Jørgensen.

Martsnummeret af TÖLT er forsinket. Det skyldes ændringer i omdelingsproceduren, da TÖLT skifter distributør. Magasinet er forventeligt uddelt til samtlige abonnenter inden 13. marts. Modtager du ikke dit TÖLT magasin, kontakt da sekretær Helle Mogensen på helle@islandshest.dk.

Tegn abonnement på TÖLT lige her