NYHEDER

28/5-2018

Sol, varme og bemærkelsesværdige resultater ved velafviklet Kåring 1


Sommersolen kastede sine varme stråler ned over weekendens kåring på Landsskuepladsen. Kåringsleder Bjarne Poulsen melder tilfredshed med kåringens afvikling, og takker især for de frivillige kræfters indsats.

– Jeg synes, vi så nogle gode fremvisninger, hvor der faldt fine bedømmelser. Der var et pænt fremmøde især fredag under bygningsbedømmelserne. Varmen gav os lidt ekstra arbejde – den betød, at vi skulle være ekstra opmærksomme på støv og på pleje af banen. Der blev lagt gode kræfter i dén banepleje.

Afslappet i sommersol og på cykeltur. Her en ellers travl Søren Madsen fanget i et roligt øjeblik med sønnen Tristan. Foto: Matilde Bøgh.

En stor kåring for dansk avl
48 af de viste heste var danskavlede. I “top 10” var der 7 danskavlede heste.

Konstitueret formand for avlskomiteen Mette Høj betegner kåringen som en stor kåring for dansk avl:

-Niveauet var højt for de danske heste – især for de 4 års hingste. Og så var det ikke mindst dejligt at se deltagere fra DIs kåringskursus. Alt i alt forløb kåringen godt. Det er positivt, at der var mange unge hingste, der stillede til bygningsbedømmelse – det er kun fint, at bruge muligheden for at få en bedømmelse af og få kigget på, hvad det er, man har gående derhjemme.
Det ville selvfølgelig også have været rart, at der blev vist flere hopper. Dommerne er hoppeejernes mulighed for en fuldstændig objektiv vurdering af et avlsdyr. Man kan næsten sige, at det er en helt unik mulighed for at få skilt sin hoppe af i atomer og få sat tal på.

 

Bemærkelsesværdige kåringer

Kristiane Brun Hansen giver Søren Madsen et ordentligt kram for øjenene af Vökull fra Gedehøjgaard. Foto: Matilde Bøgh


Kåringens højest kårede hest blev Vökull fra Gedehøjgård DK2014100151, ejet af Kristiane Brun Hansen og Hanne Ravn Hansen fremvist af Søren Madsen. Vökull fik en ridebedømmelse på 8.75 og en total på 8.60.
Det betyder, at han nu er den 2. højest kårede 4-års hingst i verden, kun overgået af Konsert frá Hofi, og at han er den højest kårede danskavlede 4-års hingst nogensinde.

 

Hannibal fra Højgaarden. Foto Matilde Bøgh

Hannibal fra Højgaarden DK2014100581 blev kåret med en total på 8,42 som 4-års firegænger. Hans kåring ligger dermed på linje med Kappi fra Kommu’s 4-års kåring som 4-gænger. De endte begge med en total på 8,42. Sammen med Kappi er han nu den højst kårede 4 års firegænger i verden.

Kåringens højest kårede hoppe blev Saga frá Vatnshömrum IS2011235565, avlet af Rikke Engelbrecht Pedersen på Island og ejet af Inga Lund Hansen fremvist af Søren Madsen med total på 8,34 som 7 års.

Kåringens 2. højest kårede hoppe blev den danskavlede Rósa fra Vesterheden DK2013200354 avlet og ejet af Tove Klausen fremvist af Rasmus Møller Jensen med total på 8,25 som 5 års.

Lige så snart billederne er klar, kommer der fotos og resultater af alle heste her på hjemmesiden.

Første gang på en kåringbane
Læsere af magasinet TÖLT har kunnet følge 21-årige Mathilde Hejer Kristensens tanker og forberedelser op til, at hun for første gang skulle forsøge sig udi kåringsfremstillingens kunst. Nu da kåringen er overstået, beretter Mathilde om en helt vildt god oplevelse som førstegangs kåringsrytter.

– Stemingen var i top. Jeg oplevede, at der var en forståelse mellem ejere, avlere, fremvisere og dommere, og at der var en ro over hele kåringen. Når vi har med heste at gøre, vil der altid være op og ned. Jeg fik det indtryk, at der var en forståelse af de karakterer, som dommerne gav – dvs. at der var enighed og forståelse fra begge sider.
Der opstod en spontan mulighed i tidsprogrammet, hvor dommerne satte sig ned og gennemgik hver enkelt hest sammen med os. Det gav et vildt fedt indblik i, hvad jeg egentlig havde lavet, og jeg fik at vide, hvad dommerne havde set og tænkt.
Det styrkede bestemt tilliden mellem ryttere og dommerne. Det er min oplevelse, at dommerne faktisk rigtig gerne vil hjælpe. Det er jo i alles interesse, at hesten præsterer optimalt.

Mathilde fremviser Ásynja til bygningsbedømmelse. Foto: Matilde Bøgh.

-Ásynja var så sej, synes jeg. Hun tog det hele, incl. gummimåtten, hvor vi skulle mønstre, med ophøjet ro. Sådan en gummimåtte siger nemlig sjove lyde, når man løber på den. Jeg præsenterede hende for omgivelserne allerede om torsdagen. Jeg red hende også på kåringsbanen forud, og havde dermed mulighed for tilrette det program, jeg havde lagt hjemmefra. Jeg fik al den hjælp og opbakning fra de øvrige fremvisere, som jeg kunne tænke mig, og jeg kom faktisk også helt til at græde af glæde efter ridefremvisningen. Jeg var meget tilfreds med vores program, og fik også ros af dommerne for måden, jeg havde fremvist hende på. Jeg fik vist det allerbedste, som hun kunne præstere,  og jeg er meget stolt over den bedømmelse, vi fik. Jeg kommer helt sikkert på kåringsbanerne igen!

Mathilde og Ásynja til ridebedømmelsen. Foto: Matilde Bøgh

 

Fra venstre: Anne-Katrine Justnæs, Mathilde Hejer Kristensen og Katrine Skrubbeltrang fremviste alle heste til Kåring 1. De var alle deltagere på DIs kåringsfremstillingskursus. Foto: Matilde Bøgh.

 

Fællesfejring – skal vi indføre en ny tradition? Foto: Matilde Bøgh

Afsluttende fortæller Mette Høj, at hun glædes over, at der opstod en spontan fejring af årets første kåring med skål og champagne i én af staldene, og at det kunne være en skøn tradition at starte.

-Vi arbejder også på at indføre fællesspisning i håbet om at flere publikummer lægger vejen forbi. Og så skal jeg selvfølgelig beklage, at vi havde smidt de røde jakker – men varmen gjorde det svært. Næste gang må vi bære genkendelige t-shirts, så vi er nemme at genkende og tage kontakt til.

Skål for en god kåring!! 2018. Foto: Matilde Bøgh

 

/KC