NYHEDER

15/2-2023Forfatter: Kristina

AFLYST: NYT GRUNDKURSUS I AVL

Dansk Islandshesteforening udbyder nu Avlerkursus 1. Det første ud af en række grundkurser i avl.

Af Avlskomiteen

Sæt kryds i kalenderen d. 18.-19. marts 2023! Tilmeldingen er ÅBEN til det første af en række grundkurser i avl for alle avlsinteresserede islandshesteejere.

Om Avlerkursus 1

Det første kursus henvender sig til ALLE, som ønsker basal viden, og at få principper og begreber omkring den islandske hest og avlen af den på plads. Inden længe åbner tilmeldingen på sporti.dk.

Kurset er:

  • Til dig, der gerne vil vide mere om avl af islandske heste
  • Til dig, der lige skal have slået begreberne fast
  • Til dig, der er helt ny og overvejer om avl er der, du skal sætte ind
  • Til dig, der ved en del, men endnu ikke er begyndt at bruge din viden i din egen hestebesætning
  • Og selvfølgelig også til dig, der bare er nysgerrig!

 

Om underviserne

Undervisere på Avlerkursus 1 d. 18.- 19. marts er Maria Ammitzbøll, Rolf Olsen og Þorvaldur Kristjánsson.


Maria Ammitzbøll:

Maria Ammitzbøll beskriver sig selv som seriøs hobbyavler og skovtursrytter og driver med sin husbond stutteriet Krafla, syd for Aarhus med 4-5 føl om året. Hun har været aktiv i DIs foreningsarbejde siden 1986 og formand for avlskomiteen i 1997-99. Ligeledes var hun initiativtager til avlernetværket Gait Academy Breeding, hvor udgangspunktet var at skabe netværk og fælles vidensdeling blandt engagerede avlere. Som en del af dette netværksarbejde var introduktionen til følbedømmelserne efter FEIFs system en vigtig aktivitet.


Þorvaldur Kristjánsson:

Þorvaldur Kristjánsson har indtil for få år siden virket som hesteavls-konsulent ved det islandske landbrugsrådgivningscenter. Han har blandt andet forsket i sammenhængen mellem bygning og rideegenskaber hos den islandske hest. Det var viden, blandt andet opnået gennem hans forskning, der lå til grund for revideringen af avlsmålene og bedømmelseskriterierne i 2020. Han er også FEIF avlsdommer og medlem af FEIF ́s avlskomité. Det var Þorvaldur Kristjánsson, der i sin PHD præsenterede den sammenhæng mellem bygning og rideegenskaber, der nu er med til at definere den islandske hesterace.

Rolf Olsen:
Rolf Olsen har været involveret i avl af islændere gennem mere end 45 år. Først som en del af sine forældres Stutteri Søtofte, de seneste 25 år på sit eget sted Stutteri Tornbjerg. Rolf har gennem årene skrevet mange artikler og debatindlæg i TÖLT om avlsrelaterede emner. Eksempelvis om berømte avlshingste og -hopper, gamle avlslinier, Stambogsreglement og BLUP. Han har også løbende holdt foredrag om disse emner i lokalklubberne. Rolf Olsen har altid været drevet af at fremme interessen for avl af islandske heste og af at fremme kritisk stillingtagen til hvordan og hvad, man avler. Rolfs viden er enorm. Den er opbygget, siden han var dreng og sad med næsen i de gamle fysiske stambøger, og da de første forsimplede versioner af WorldFengur kom på cd-rom. Desuden er han vel nok den første i Danmark, der laver en hjemmeside om avl af islandske heste.

Weekendkursus med socialt samvær og mulighed for erfaringsudveksling

Avlerkurserne arrangeres som weekendkurser. Så der er også et socialt sigte og mulighed for erfaringsudveksling deltagerne imellem.

Avlerkursus 1 er inkl. forplejning.

De første kurser afholdes som grundkurser. Senere er det meningen, at de kan de følges op af mere emnespecifikke kurser om fx. BLUP.

Ambitionen er, at Avlerkursus 2 udbydes i efteråret 2023. I vinteren 2024 planlægger vi at afholde Avlerkursus 3 og 4.


Tilmeld dig HER