Gæðingakeppni

Gæðingakeppni handler mere om hesten end rytteren. Det handler om at finde den bedste hest. Hesten, som er en fornøjelse at ride på og at se performe. Den skal have masser af arbejdsvilje og fremdrift, men på en måde, så den samtidig er både samarbejdsvillig, styrbar og lydig. Den skal helst bevæge sig med stor kraft og fart i gangarterne og med stolthed og udstråling i udtrykket. Man kan sige, at betegnelsen ”A happy athlete ” passer perfekt på den gode gæðingur. Navnet gæðingur er ældgammelt på islandsk, og beskriver den hest der er langt bedre end andre heste grundet dens mange fremragende egenskaber m.h.t. gangarternes tempo og den glæde, den giver rytteren. Keppni betyder slet og ret konkurrence. For at kunne kaldes en gæðingur skal hesten have følgende egenskaber, helst ubegrænset:

  • Rig variation fra naturens hånd i gangarterne, bevægelserne smidige og rummelige, sådan at takten i hver gangart er ren og fri i alle tempi.
  • Stor fremgreb og stræk, sådan at hesten fremvises bedst muligt i alle gangarter.
  • Al benaktion skal være imponerende smuk med godt samspil mellem for- og bagpart, hvor rytteren finder det rigtige sæde. Opad og fremad griber benene, højt og frit med god knæbøjning, som fortsættelse og resultat af, at hesten er godt inde under sig, og rejser sig godt i hals og skulder.
  • En kvik, ufølsom vilje til at følge bevægelserne op – uden at blive fræk eller føre kamp mod rytteren.

Gæðingakeppni-reglerne bærer meget præg af dyb respekt for hestene, og stor stolthed ved at vise dem frem. Formålet er at vise hestene uden eller med et minimum af hjælpemidler samtidig med, at de yder deres ypperste. Det er f.eks. ikke tilladt at bruge pisk, og galop er lige rigtig om der vises indvendig eller udvendig galop. I Gæðingakeppni tillader man ligeledes en mere fri og naturlig form i bedømmelserne, end i sportsklasser.

Gæðingakeppni rides bedst på en 300 m ovalbane, som er forbundet med en pasbane på minimum 175 m. 250 m bane er tilladt. C flok kan rides på en lige bane. I A- flok (5-gang) kan rytteren når som helst i sit program ride ud på pasbanen og vise sit pasridt dér.

I alle klasserne rides der enkeltvis i udtagelserne, og rytteren må selv sammensætte sit program og ride gangarterne i den rækkefølge man ønsker. Der må skiftes volte én gang under programmet. Man behøver kun at vise én langside i hver gangart, og kun en halv i skridt. Det betyder, at der i alle klasserne er en hel langside til overs, som kan bruges til at forbedre en gangart. Det er altid den bedste langside, der tæller.

Når der rides galop, skal man vise en sprint med acceleration. Man kommer ridende fra rolig og langsom galop på kortsiden, og accelererer sin hest op til fuld speed på hele langsiden, hvorefter den harmonisk, og med lette hjælpere, skal tages ned inden hjørnet.

Karakterskalaen går fra 5-10 ligesom ved kåringerne. Alle decimaler er med, og der er særskilt karakter for vilje og for form under rytter i A og B flok samt Ungdomsflok, disse karakterer tæller dobbelt i A og B flok. I børneflok gives der en særskilt karakter for sæde og indvirken i hver enkelt gangart, i teenagenflok gives der en samlet slutkarakter for sæde og indvirken.

Hver aldersgruppe har sin egen klasse. Der er A-flok ( 5- gang ), B-flok ( 4-gang ) C-flok (begynderklasse), Børneflok, Teenageflok og Ungrytterflok.

A-flok (5- gang)
I A-flok har man, hvad der svarer til, tre omgange på ovalbanen til sin rådighed, men en af langsiderne kan bruges til at ride pas på en 175 m strækning på pasbanen. Ud over pas skal der vises skridt, tölt, trav og galop. Der gives særskilte karakterer for vilje og form under rytter, og disse karakterer, samt karaktererne for tölt og pas tæller dobbelt.

B-flok (4-gang)
Der rides tre omgange. Der skal vises skridt, langsom tölt, trav, galop og hurtig tölt. Der gives særskilte karakterer for vilje og form under rytter, og disse tæller dobbelt

C-flok
Der rides 2 runder på ovalbanen eller to gange frem og tilbage på en lige bane. Der skal vises skridt, trav eller tølt og galop. Der gives særskilte karakterer for vilje og form under rytter.

Ungrytterflok
I ungrytterklassen rides der et B-flokprogram. Der gives særskilte karakterer for vilje og form under rytter, men de tæller ikke dobbelt som i voksenklassen.

Teenageflok
Der rides tre omgange. Der skal vises skridt, langsom tölt, trav, galop, og en hurtig gangart tölt eller trav. Der gives en samlet karakter for sæde og indvirken.

Børneflok
Der rides to omgange. Der skal vise skridt, tölt og/eller trav og galop. Hvis der vises både trav og tølt, er det den bedste gangart der tæller. Der gives særskilt karakter for sæde og indvirken i hver eneste gangart.

Er du interesseret i flere detaljer omkring regler og guidelines, kan du se dem på FEIF’s hjemmeside ved at klikke her – det er dette reglement, der altid vil være gældende. Desuden rides der efter det gældende FIPO reglement, som i 2016 er blevet samlet med alle andre regelsæt inden for FEIF i dokumentet FEIF Rules and Regulations 2016.

Dommer
Se dommerlisten her.

Guidelines for Gæðingakeppni kan læses på dette link: Gæðingakeppni Judges’ Guidelines