Avl, kåring, WorldFengur og BLUP

Avl, kåring, WorldFengur og BLUP

I Danmark avler vi knap 2.000 islandske føl om året. Føllene giver stor glæde – både som små og senere som rideheste for forskellige ryttere. Nogle avler et enkelt føl om året, mens andre måske får 20. Det er et stort arbejde at avle og opdrætte heste. Det kan også være omkostningstungt.

WorldFengur

WorldFengur er den verdensomspændende stambog og database over samtlige islandske heste i verden,

Her kan du søge stamtavle, kåringsresultater og afkom frem på enhver islandsk hest.

Som medlem af DI får du gratis adgang til WorldFengur. Se mere her.

Hvad er BLUP?

For de fleste avlere er det en svær beslutning at vælge, hvilken hingst, man vil bruge til sin hoppe.

Her undersøger man, om hingstenes afstamning og kvaliteter passer til – eller komplimenterer hoppens. BLUP-tal indgår også i nogle avleres udvælgelse.

BLUP er et værktøj for avlere af islandske heste. Ved hjælp af statistiske beregninger kan det give et fingerpeg om et avlsdyrs forventede indvirkning på racens avlsmål. Om individet forventes at bidrage positivt til racens udvikling eller det modsatte.

BLUP beregner hestens avlsværdi i et indekstal, vi kaldes for BLUP-værdien. BLUP 100 regnes for middel.

Du kan læse mere om BLUP her i Magasinet TÖLT.

Hvad er en avlskåring?

Dansk Islandshesteforening opfordrer avlere til at få deres hopper kåret ved en af de officielle kåringer, der finder sted i løbet af foråret og sommeren. Målet er, at vi avler heste af høj kvalitet, som opfylder racens avlsmål.

Ved en kåring af islandske heste vises hesten både med og uden rytter. Uden rytter får den karakterer for bygningsdele som fx hoved, hals, proportioner.

Under rytter får hesten karakterer for en række forskellige rideegenskaber som de fem gangarter, ridbarhed og form under rytter.

I en avlskåring vægtes rideegenskaber højest, nemlig 65 %, mens bygningen vægter 35%.

Du kan læse mere om kåringer her

Læs mere om komitéerne