Hvad er Gæðingakeppni?
I Gæðingakeppni er det primært hesten, der bedømmes fremfor ekvipagen.
Det skal være en fornøjelse at se hesten performe. Den skal have masser af arbejdsvilje og fremdrift. Men den skal samtidig være samarbejdsvillig og lydig. Den skal helst bevæge sig med stor kraft og fart i gangarterne, og den må gerne udtrykke stolthed.
Man kan sige, at betegnelsen ”A happy athlete ” passer perfekt på den gode gæðingur.
Navnet gæðingur er ældgammelt på islandsk. Det beskriver den hest, der er langt bedre end andre heste på grund af dens fremragende egenskaber fx i gangarternes tempo og den glæde, den giver rytteren.
Keppni betyder slet og ret konkurrence.
Gæðingakeppni-reglerne bærer præg af dyb respekt for hestene og stor stolthed ved at vise dem frem.
Formålet er at vise hestene uden eller med et minimum af hjælpemidler samtidig med, at de yder deres ypperste.
Det er f.eks. ikke tilladt at bruge pisk, og galop er lige rigtig, om der vises indvendig eller udvendig galop.
Når der rides galop, skal man vise en sprint med acceleration. Man kommer ridende fra rolig og langsom galop på kortsiden, og accelererer sin hest op til fuld speed på hele langsiden, hvorefter den harmonisk, og med lette hjælpere, skal tages ned inden hjørnet.
I Gæðingakeppni tillader man ligeledes en mere fri og naturlig form i bedømmelserne, end i sportsklasser.
Gæðingakeppni rides bedst på en 300 meter ovalbane, som er forbundet med en pasbane på minimum 175 meter. En 250 meter ovalbane er tilladt. C-flok kan rides på en lige bane. I A-flok (5-gang) kan rytteren når som helst i sit program ride ud på pasbanen og vise sit pasridt dér.
I alle klasserne rides der enkeltvis i udtagelserne. Rytteren må selv sammensætte sit program og ride gangarterne i den rækkefølge man ønsker. Der må skiftes volte én gang under programmet. Man behøver kun at vise én langside i hver gangart, og kun en halv i skridt.
Det betyder, at der i alle klasserne er en hel langside til overs, som kan bruges til at forbedre en gangart. Det er altid den bedste langside, der tæller.
Karakterskalaen går fra 5-10 ligesom ved kåringerne. Alle decimaler er med, og der er særskilt karakter for vilje og for form under rytter i A og B flok samt Ungdomsflok. Disse karakterer tæller dobbelt i A og B flok. I børneflok gives der en særskilt karakter for sæde og indvirken i hver enkelt gangart, i teenage-flok gives der en samlet slutkarakter for sæde og indvirken.
Gæðingakeppni-reglement og guidelines kan findes nederst på siden.
Man har 6 langsider (hvad der svarer til 2½ omgange på ovalbanen + en længde på pasbanen) til sin rådighed. Der skal på pasbanen vises 100 m pas. Ud over pas skal der vises en langside tölt, trav, galop og skridt i valgfri rækkefølge, derudover skal der vises en ekstra langside i en valgfri gangart. Der gives særskilte karakterer for vilje og form under rytter. Disse karakterer, samt karaktererne for tölt og pas tæller dobbelt.
Man har 6 langsider (hvad der svarer til 3 omgange på ovalbanen) til sin rådighed.
Der skal vises en langside langsom tölt, trav, galop, hurtig tölt og skridt i valgfri rækkefølge, derudover skal der vises en ekstra langside i en valgfri gangart. Der gives særskilte karakterer for vilje og form under rytter – disse tæller dobbelt.
Der rides 4 langsider på ovalbanen (hvad der svarer til 2 runder på ovalbanen) eller på et lige spor. Der skal vises i valgfri rækkefølge skridt og galop, samt trav eller tølt, derudover skal der vises en ekstra langside i en valgfri gangart. Der gives særskilte karakterer for vilje og form under rytter.
Ungdoms-flokk (GDY) afvikles inddelt i henholdsvis Ungdoms A-flokk (GDY-A) og Ungdoms B-flokk (GDY-B)
Ungdoms A-flokk (GDY-A)
Man har 6 langsider (hvad der svarer til 3 omgange på ovalbanen) til sin rådighed.
Der skal vises en langside skridt, tølt, trav, galop og pas i valgfri rækkefølge, derudover skal der vises en ekstra langside i en valgfri gangart. Det er tillade at vise passen på et 175 m lige spor.
Der gives særskilte karakterer for vilje og form under rytter.
Ungdoms B-flokk (GDY-B)
Man har 6 langsider (hvad der svarer til 3 omgange på ovalbanen) til sin rådighed.
Der skal vises en langside skridt, langsom tølt, trav, galop og hurtig tølt i valgfri rækkefølge, derudover skal der vises en ekstra langside i en valgfri gangart.
Der gives særskilte karakterer for vilje og form under rytter.
Man har 6 langsider (hvad der svarer til 3 omgange på ovalbanen) til sin rådighed. Der skal vises skridt, langsom tölt, trav, galop, og en hurtig gangart tölt eller trav i valgfri rækkefølge, derudover skal der vises en ekstra langside i en valgfri gangart. Der gives en samlet karakter for sæde og indvirken.
Man har 4 langsider (hvad der svarer til 2 omgange på ovalbanen) til sin rådighed. Der skal vises skridt, tölt og/eller trav og galop i valgfri rækkefølge, derudover skal der vises en ekstra langside i en valgfri gangart. Hvis der vises både trav og tølt, er det den bedste gangart der tæller. Der gives særskilt karakter for sæde og indvirken i hver eneste gangart.