Tjekliste til kåring

Tjekliste til kåring

Denne liste er tænkt som en tjekliste over de formelle forhold, der skal være styr på for en hest, som stilles til kåring.

Hesten

Hesten skal være renracet islandsk hest. Den skal have pas, være chippet og være registreret i Worldfengur.

Ejerforhold

Er du den registrerede ejer af hesten? Hvem står som ejer på ejercertifikatet? Eller hvem står som ejer i Worldfengur? Hvis du ønsker at tilmelde hesten til kåring, så skal du selv være den registrerede ejer af hesten. Hvis ikke du er det, så skal du have foretaget et ejerskifte. Henvend dig eventuelt til stambogskontoret for hjælp.

Vaccinationer

Husk at kontrollere hestens vaccinationer i rigtig god tid.

Reglerne for vaccinationer finder du her

DNA og afstamningskontrol

Alle heste, der stilles til kåring, skal have udtaget DNA. DNA skal enten udtages af din dyrlæge eller en mærker fra Seges, da en hest skal besigtiges i forbindelse med udtagningen. Dette foregår sædvanligvis ved, at der tages hår fra man eller hale. DNA skal sendes til DNA Laboratoriet for Heste – https://www.dnalaboratoriet.dk/ Ønsker man at benytte et laboratorie i udlandet, må man kontakte dette vedrørende de praktiske forhold. Resultatet skal være registreret i Worldfengur, inden hesten ankommer til kåringspladsen.

Der skal enten laves DNA-profil eller afstamningskontrol. Forskellen mellem en DNA-profil og en afstamningskontrol er, at DNA-profilen er en kortlægning af den enkelte hests DNA. Denne kræver kun DNA fra hesten selv. En afstamningskontrol vil sige, at man sammenholder et individs DNA-profil med forældredyrenes DNA-profiler og ud fra dette afgør man, om slægtskabet er korrekt. Et dyr, der skal have foretaget en afstamningskontrol, skal således først have lavet DNA-profiler af både sig selv, men også af sine forældre, således at profilerne efterfølgende kan sammenlignes for at påvise slægtskabet.

Er der allerede DNA på begge forældre, laver DNA Laboratoriet for Heste automatisk afstamningskontrol. Hvis det ikke er muligt at udtage DNA fra den ene af forældrene, f.eks. hvis en af dem er død, så kan der via, DNA på f.eks. bedsteforældre og søskende, laves en rekonstruktion, så der stadig kan foretages afstamningskontrol.

Ifølge DNA Laboratoriet for Heste tager en DNA-profil 14 dage fra det øjeblik DNA prøven er på laboratoriet. En afstamningskontrol kan tage væsentlig længere tid. Vi anbefaler, at man får udtaget DNA minimum 2 måneder inden kåringen. Resultatet af de forskellige prøver lægges først på Worldfengur, når du har betalt for undersøgelserne på DNA Laboratoriet for Heste. Husk at bede prøveudtager om at påføre din e-mail på rekvisitionen, så du modtager svaret på mail.

Heste der skal have foretaget afstamningskontrol:

  • Hingste
  • Hopper og vallakker født i 2024 eller senere

Heste der skal have DNA-profil:

  • Vallakker og hopper født før 2024

Særligt for Hingste

Spat-røntgen
Hingste på 5 år og ældre skal, første gang de stiller til kåring, have taget røntgenbilleder af begge haseled med henblik på at erkende eventuelle spatforandringer i haseleddene. Hingsteejers egen dyrlæge optager billederne og disse sendes til Nørlund Hestehospital, som vurderer spat på alle islandske avlshingste i Danmark. Nørlund sender resultatet af spatundersøgelsen til stambogskontoret, som registrerer resultatet i Worldfengur.

Læs om FEIF reglerne her

Testikler
Det kan anbefales lige at tjekke sin hingsts testikler inden man melder til.

Tjek:

  • Om der er 2 testikler i pungen
  • Om de to testikler er lige store
  • Om testiklerne er lejret ens og korrekt i pungen.

Hove/sko

En hest der vises til en ren bygningsbedømmelse, kan vises med eller uden sko.
En hest, der vises til fuldkåring, skal vises med fire sko. Vær opmærksom på, at der er regler for længden på hovene, se nedenunder. Det anbefales at heste, der udelukkende vises til bygningsbedømmelse, vises med fire sko.

FEIF Guidelines om sko findes i FEIF Rules & Regulations: Punkt G8.3.1.

Huld

Hesten skal være i korrekt huld. Hesten bliver huldscoret til kåringen i forbindelse med måling. Heste med huld på under 2.5 eller over 4 vil blive afvist. Læs mere her: https://brogaarden.eu/blogs/information-om-heste/fed-eller-fit-sadan-herhuldvurderer-du-din-hest

Er du i tvivl, så få din dyrlæge til at huldscore hesten, inden du tager den med til kåring.

Tilmelding til kåring

1-2 måneder før. OBS: det er ejeren, der skal tilmelde hesten via sporti.dk, og ejeren skal være medlem af DI. Der er ikke noget krav om, at fremviseren skal være medlem af DI.

Mandeling

Det er tilladt at dele hestens man til kåringen, men elastikkerne i manen skal tages ud, inden hesten vises.

Klipning

Det er tilladt at klippe hesten, men ikke ben, hoved og ører.

Hvad skal hesten kunne til en bygningsbedømmelse

Hesten skal kunne måles diverse steder på kroppen, stå pænt opstillet og kunne mønstres i skridt og trav, samt skal kunne berøres alle steder på kroppen og løfte ben.

Hvad skal hesten kunne til en ridebedømmelse

Hesten skal kunne vises under rytter i alle fire eller fem gangarter i både langsomt og hurtigt tempo. Hesten vises på et pas-spor/en ligeudrettet bane på ca. 300 meter. Da hesten skal vises op til 10 langsider/længder, er det vigtigt at hesten er i god form/kondition.

Udstyr

De gældende regler for udstyr finder du i FEIF Rules and Regulations.

G8 1 om sadler
G8 2.1 om bid 
G8 4.1 om pisk 
G8 5.1 om benbeskyttelse 

Du skal være opmærksom på, at der er særskilte regler for udstyr til kåring.

Læs mere om komitéerne