NYHEDER
25/2-2025Forfatter: Kristina Christensen
Af: Bestyrelsen.
FEIF´s konference i Wien bød på et spændende program, der inkluderede oplæg, drøftelser og fremtidige initiativer fælles og i alle komiteer. Konferencen blev indledt med to indsigtsfulde oplæg af Michael Weishaupt. Det ene belyste mælkesyredannelsen i forbindelse med 250 m pasløb. Dette oplæg har potentiale til at påvirke fremtidige ændringer i afviklingen af pasløb for at sikre bedre velfærd for hestene.
Det andet oplæg gav os et indblik i forskningen omkring ryttervægt i forhold til den islandske hest. Han understregede, at der er flere parametre, der er afgørende for, hvad en hest kan bære. Det afhænger ikke udelukkende af vægtforholdet mellem hest og rytter, men langt mere hestens bygning, bredde, længde på ryggen m.m.
I de respektive FEIF komiteer blev der afholdt møder og under formandsmødet blev der givet en kort opdatering på, hvad der rører sig de enkelte lande. Det er inspirerende at se, hvordan hestevelfærd er kommet i fokus i flere af landene. Ligeledes fylder debatten også flere steder, hvordan man kan engagere flere fritidsryttere.
Et vigtigt punkt på agendaen var diskussionen omkring oprettelse af en næstformandsfunktion i FEIF. I stedet for et ekstra medlem i bestyrelsen, blev det besluttet, at en af de nuværende medlemmer skal kunne træde til, såfremt formanden bliver fraværende. Fra og med 2026 vil den kommende bestyrelse, der bliver valgt på Delegates Assembly, udpege en kandidat fra bestyrelsen, som efterfølgende vil blive foreslået valgt på Chairmans meeting.
Der blev også drøftet et tættere samarbejde mellem landende året rundt, herunder oprettelsen af ”søsterlande” for at hjælpe de nyere medlemslande og fremme erfaringsudvekslingen. Dette initiativ vil der blive arbejdet videre på.
En af de større diskussioner på et fællesmøde mellem sport committee , breeding committee og formandsgruppen vedrørte fremtidige ændringer for gule og røde kort. Det skal være muligt at summere gule og røde kort hen over en sæson og sanktionere, hvis en rytter har for mange gule/røde kort. En ny kategori – det grå kort- blev præsenteret. Det grå kort skal bruges til fejl i programmet. Ændringerne vil træde i kraft fra 2026.
På mødet i sport committee blev der drøftet de seneste ændringer i FEIF Rules and Regulations. Et vigtigt punkt er bl.a. at der fremadrettet er ændringer i forhold til det antal gange dagligt en hest må konkurrere i forhold til dens alder.
Michael Weishaupts oplæg omkring mælkesyredannelse ifm. 250 m pasløb gav ligeledes anledning til forslag til ændringer i sportsformatet her. Det arbejdes der videre på, således, at velfærden for hesten er i fokus.
På mødet i breeding committee blev udviklingen af WorldFengur drøftet, og det vil blive muligt, at nogle avlsledere kan komme med input hertil.
Det blev drøftet at bygningsbedømmelse fremadrettet vil kunne blive valgfri, hvis hesten har været bygningsbedømt som 5-års og opefter. Så kan man blot få hesten ridebedømt herefter. Det skal der arbejdes videre på og formentlig tages stilling til på næste Delegates assembly.
Samtidig er der også mindre ændringer i kravene til ridebedømmelsen i forhold til tölt og galop. Det vil fremgå af de opdaterede guidelines i år.
Der arbejdes på at få uddannet nogle flere unghestedommere, der benyttes til f.eks. følshow. Det kan være nationaldommere, der videreuddannes hertil.
Mødet i Education committee handlede blandt andet om en diskussion af en opdatering af matrix for træneruddannelsen. De enkelte lande skal nu komme med deres ideer hertil, så man forhåbentlig kan fremlægge et forslag til næste år. Danmark fremlagde deres omfattende arbejde med hestevelfærdskurserne. FEIF arbejder videre på at udvikle en fælles platform til at kunne dele materiale til uddannelse og kurser mellem landene. Samtidig blev der også reklameret for det kommende FEIF seminar i DK omkring hestevelfærd for instruktører og dommere.
På mødet i Youth Committe blev hestevelfærd også drøftet især i forhold til børn og unge Der blev nedsat en arbejdsgruppe, som skal arbejde videre med tanker og ideer til, hvordan vi formidler og arbejder med hestevelfærd i forhold til disse grupper.
Herudover blev der givet en status på de kommende års arrangementer Youthcamp på Island 2025, Youthcup 2026 i Tyskland og Youngleaders seminar 2025 i Danmark.
Leisure committe mødet havde også en række spændende emner at drøfte.
Her blev en tjekliste til at matche hest og rytter i forbindelse med køb af hest fremlagt. Den hedder ”Buying an icelandic horse”. Den ligger på FEIF´s hjemmeside og skal oversættes til dansk.
Der blev annonceret en række virtuelle ridt herunder Virtual ride to Birmensdorf, hvor ryttere kan registrere deres ridt og vinde billetter til VM i Birmensdorf 2025.
Der blev opfordret til at Leisureaktiviteter i de enkelte lande bliver lagt i FEIF- kalenderen. F.eks. camps, clinics, oplæg m.m. Det kan give anledning til inspiration og deltagelse på tværs af landegrænser.
“Islandshesten dag internationalt” er d. 1. maj hvert år, og der opfordres til at lave aktiviteter i forbindelse med det og sprede budskabet på de sociale medier under #FEIF leisure. Der vil være en fotokonkurrence i FEIF i relation hertil.
Generelt var konferencen en inspirerende og hyggelig begivenhed med værdifulde drøftelser og idéudvekslinger på tværs af landegrænser. Der blev lagt grundsten til en række initiativer, der vil forme fremtidens udvikling af alle grene i FEIF.
Overskriften er “Elevating Equestrian Awareness: Advancing Icelandic Horse Sport through Research & Education”
Se mere her